KBC 2018 Questions and Answers- Monday

1048

Kaun Banega Crorepati(KBC) returns for season 10 with Amitabh Bachchan as host. 

This season of KBC will be seen running a campaign called #KabTakRokoge, which will celebrate the spirit of resilience in people. The drive will evoke the emotions of every KBC aspirant.

Fastest Finger First Question

Question 1) Arrange these services in order of their launch in India from the earliest to the latest.

  1. All India Radio
  2. Doordarshan
  3. Direct To Home TV
  4. Mobile Phone

Answer: ABDC

Explanation: All India Radio came first in India in the year 1936, Doordarshan in 1959, Mobile Phone in 1995 and Direct To Home Tv in 2003.

You may also like: KBC 10 Episode 5, 7th September 2018

Difficulty Level: Level 1

Question 2) Which of these following Hindi Idioms means to promise someone?

      [A] Give your Word

      [B] Giving your hand

      [C] Giving your heart

      [D] Giving your shoulder

Answer : [A] Give your Word

Explanation: Giving your word means to make a serious promise, assurance, or vow to someone.

Question 3) Which of these piece of clothing is named for its shape?

      [A] Pyjamas

      [B] Khakis

      [C] Jeans

      [D] T-Shirt

Answer: [D] T-Shirt

Explanation: A T-shirt is a style of unisex fabric shirt named after the T shape of its body and sleeves.

Question 4) Which of these following is also the name of a popular Microsoft program?

      [A] Paragraph

      [B] Sentence

      [C] Word

      [D] Statement

Answer: [C] Word

Explanation: Microsoft Word is a word processor developed by Microsoft. Word is the most widely used word processing program on the market. Word files are commonly used as the format for sending text documents via e-mail because almost every user with a computer can read a Word document by using the Word application.

You may also like: KBC 10 Episode 2, 4th September 2018

Question 5) In which of these sports do players try to hit the ball to make it touch the surface of the rival team’s court to earn a piano?

      [A] Baseball

      [B] Volleyball

      [C] Basketball

      [D] Pollo

Answer: [B] Volleyball

Explanation:  Volleyball is a team sport in which two teams of six players are separated by a net. Each team tries to score points by grounding a ball on the other team’s court under organized rules.

Question 6) In which month are the harvest festivals Pongal, Magh Bihu and Lohri celebrated?

      [A] February

      [B] March

      [C] April

      [D] January

Answer: [D] January

Explanation: Pongal is a four-days-long harvest festival celebrated in Tamil Nad, falls typically on the 14th or the 15th of January. Magh Bihu is a harvest festival celebrated in Assam, India, which marks the end of harvesting season in the month of Maagha (January–February). Lohri is a popular wintertime Punjabi folk festival, celebrated every year on January 13.

Difficulty Level: Level 2

Question 7) Who is the singer of Tareefan (Audio question)?

      [A] Raftaar

      [B] Honey Singh

      [C] Badshah

      [D] Mika Singh

Answer: [C] Badshah

Explanation:  Tareefan’, sung by rapper Badshah was composed on a flight from Mumbai to Delhi on an iPad.

You may also like: KBC 10 Episode 1, 3rd September 2018

Question 8) Lakshmana, Bharata and Shatrughna are also known by which names?

      [A] Ramanuja

      [B] Ramcharan

      [C] Ramakant

      [D] Ramapati

Answer: [A] Ramanuja

Explanation: Ramanuja is a Hindu name literally meaning ‘The younger brother of Rama’ referring to Lakshmana, Bharata, Shatrughna.

Question 9) Identify this mammal.

      [A] Meerkat

      [B] Red Panda

      [C] Sloth

      [D] Koala

Answer: [B] Red Panda

You may also like: KBC 10 Episode 3, 5th September 2018

Question 10) In which state did the Bharatiya Janata Party from their government for the first time?

      [A] Himachal Pradesh

      [B] Sikkim

      [C] Tripura

      [D] Assam

Answer: [D] Assam

Explanation: BJP and its allies in May created history in Assam by defeating the incumbent chief minister Tarun Gogoi’s Congress party who had been in power for 15 years. The BJP alliance secured a simple majority by bagging 64 seats in the 126-member Assam Assembly.

Question 11) Who was declared as the winner of National Award for Best actress in 2018?

      [A] Tabu

      [B] Shabana Azmi

      [C] Sridevi

      [D] Sonam Kapoor

Answer: [C] Sridevi

Explanation: Sridevi won Best Actress (posthumously) for MOM in Indian Film Academy Awards (IIFA) Awards 2018.

Question 12) How many capital cities of Indian states contain the word Nagar in their names?

      [A] Two

      [B] Three

      [C] One

      [D] None

Answer: [B] Three

Explanation: The three Indian states that contain word Nagar are Itanagar, Srinagar and Gandhinagar.

You may also like: KBC 10 Episode 4, 6th September 2018

Question 13) Which of these is the name of a real chemical element in the Periodic table?

      [A] Africium

      [B] Asium

      [C] Australium

      [D] Europium

Answer: [D] Europium

Explanation: Europium is a chemical element with symbol Eu and atomic number 63. It was isolated in 1901 and is named after the continent of Europe. It is a moderately hard, silvery metal which readily oxidizes in air and water.